Studieresa till Warszawa 2013

Kontoret har varit på studieresa i Warszawa. Det blev en en minnesvärd helg, trots ett konstant gråmulet regnande.

Tillsammans med en arkitekturguide vandrade vi runt i tre dagar och fick se alltifrån minnesmärken från det judiska ghettot till nybyggda shopping malls.

Det extremt smala infillprojektet Dom Keret House  fascinerade alla. Det ligger på en tomt  som är mellan 92 till 152 cm bred mellan två bostadshus, men trots detta har man fått in alla väsenliga funktioner- säng, kök, toalett och vardagsrum.

Vi besökte även bl a  universitetsbiblioteket ,  kulturpalatset och det nybyggda judiska museet, en byggnad fullt av symbolism. Huset är utformat med en organiskt formad ravinliknande krackelering mitt i, som associerar till den israeliska öknen och ska påminna om sprickorna i den judiska historien.

Tack vare våra två polsktalande medarbetare Hanna och Claudia gick resan otroligt smidigt och vi fick prova på en hel del traditionell polsk mat och dryck.

P1040851

Förundrade blickar på Palace of Culture and Science. En gåva från Sovjetunionen till det polska folket 1955. Det lär finnas sju till i samma stil i Moskva!

P1040844

Inne på Museum of the History of Polish Jews av finske arkitekten Rainer Mahlamäki.